Theater Na de Dam

Wij praten hier (niet) over
do 04 mei - vr 05 mei
04 mei
-
05 mei

Tijdens Theater Na de Dam spelen op 4 (en 5) mei, na de dodenherdenking, gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen in het hele land, allen gebaseerd op gesprekken met ouderen over de Tweede Wereldoorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu. Zo ook in Drachten. Sinds 2018 doet De Lawei mee aan dit bijzondere project. Met jonge, bevlogen Friese makers wordt gewerkt aan een betekenisvol verhaal, passend bij de geschiedenis én het heden van Smallingerland.

Dit jaar zal maker Angela van Arendonk aan de slag gaan met de jongeren om een theatervoorstelling te maken: Wij praten hier (niet) over

In aanloop naar de voorstelling houden jongeren gesprekken met ouderen over hun herinneringen aan Smallingerland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De jongeren reflecteren daarop in de voorstelling. De voorstelling start meteen na de dodenherdenking.

In dit project gaat het om het doorgeven van en reflecteren op verhalen van de oudste generatie aan jongere generaties. Over een paar jaar is deze oudste generatie verdwenen. Theater Na de Dam is bij uitstek de manier voor jongeren om zich op een persoonlijke manier aan deze geschiedenis te verbinden. Door samen met jongeren naar de geschiedenis te kijken wordt geprobeerd ook iets te zeggen over de ingewikkelde tijd waarin we nu leven.