Theater Na de Dam

do 04 mei — 21.00
04 mei
21.00

Tijdens Theater Na de Dam spelen op 4 mei, na de dodenherdenking, gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen in het hele land, allen gebaseerd op gesprekken met ouderen over de Tweede Wereldoorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu. Zo ook in Drachten. Sinds 2018 doet De Lawei mee aan dit bijzondere project. Met jonge, bevlogen Friese makers wordt gewerkt aan een betekenisvol verhaal, passend bij de geschiedenis én het heden van Smallingerland.

Op een later moment zullen er nog meerdere voorstellingen gepland gaan worden.

In aanloop naar de voorstelling houden jongeren (13 tot 18 jaar) gesprekken met ouderen over hun herinneringen aan Smallingerland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De jongeren reflecteren daarop in de voorstelling. De voorstelling wordt op een bijzondere plek gespeeld (niet de theaterzaal). De afgelopen jaren hebben voorstellingen bijvoorbeeld op onze grote trap plaatsgevonden, maar ook op het loading dock. De locatie draagt bij aan een uitzonderlijke ervaring waarbij de oorlog voor het publiek nog zichtbaarder wordt. De voorstelling start meteen na de dodenherdenking, waardoor nieuw publiek betrokken wordt bij zowel de herdenking als de theaterervaring.

In dit project gaat het om het doorgeven van en reflecteren op verhalen van de oudste generatie aan jongere generaties. Over een paar jaar is deze oudste generatie verdwenen. Theater na De Dam is bij uitstek de manier voor jongeren om zich op een persoonlijke manier aan deze geschiedenis te verbinden. Door samen met jongeren naar de geschiedenis te kijken wordt geprobeerd ook iets te zeggen over de ingewikkelde tijd waarin we nu leven