Piet Van Dycke | Circumstances

Exit
wo 29 mrt — 20.30
29 mrt
20.30
  • 29 mrt
    20.30
    Kleine zaal (vrije zit)

Geen iedereen zonder mij, geen ik zonder de ander. 

EXIT toont de ontmoeting van vier individuen die één collectief pad belopen. In een grote, indrukwekkende installatie met een draaiende muur en zwevende deuren bewegen ze in en door de ruimte. Ze drijven elkaar aan, lopen, botsen, klimmen, dragen, balanceren en transformeren. Ze komen toe en vertrekken, ontmoeten en verlaten, verschijnen en verdwijnen. 

We bewegen ons als mens sowieso altijd voort. Maar wat als je altijd ‘onderweg’ bent en nooit ergens kan thuiskomen? En wat met het spanningsveld tussen het individu en de groep? In hun zoektocht naar onafhankelijkheid hebben ze elkaar meer dan ooit nodig. Ze houden elkaar in evenwicht, maar brengen elkaar ook uit balans. Een flirt met risico

EXIT is een spannende, impressionante en fysieke circus- en dansvoorstelling waar beweging, partner-acrobatie en balansbord samenvloeien. Choreograaf Piet Van Dycke nodigt voor deze voorstelling vier circusartiesten uit, elk gespecialiseerd in een andere discipline (bascule, straps, trapeze en acrodans).  Ook hier is de thematiek van toepassing: vier individuele disciplines in één collectieve taal.  

Circumstances is het circus- en dansgezelschap onder artistieke leiding van Piet Van Dycke. Hij studeerde in 2018 als choreograaf af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Sindsdien werkt hij als dans- en circusmaker, performer, coach en docent bij verschillende kunstorganisaties. Zo is hij al enkele jaren actief bij dOFt, fABULEUS, Cie Woest, TeaTime Company en LAP. De komende 3 jaar zal hij werken onder PLAN, een ontwikkelingsplatform in Brabant (NL). Hij won de Jacques de Leeuw prijs in 2018, werd gekozen als ‘meest beloftevolle maker’ door recensenten Wendy Lubberding en Annette Embrechts in zowel 2019 als in 2020 en won de BNG Bank Dansprijs 2021. Kenmerkend voor het werk van Van Dycke is de samensmelting van dans en circus, wat resulteert in woordloze circus/dansvoorstellingen, voor jong én oud.

‘EXIT’ is een speelse en geraffineerde combinatie van acrobatiek, dans, slapstick en evenwichtskunst. Het werk van de jonge choreograaf Piet Van Dycke blinkt uit door een organische mix van lichtvoetigheid en zwaarte.

★★★★ De Volkskrant

credits

concept, choreografie: Piet Van Dycke | performers: Christopher Mc Auley, Luuk Brantjes, Samuel Rhyner en William Blenkin | muziek: Bastiaan van Vuuren/Bastian Benjamin | dramaturgie: Marie Peeters | installatie:        Arjan Kruidhof en Arjen Schoneveld | scenografische ondersteuning: Menno Boerdam | vooronderzoek:          Bavo De Smedt, Marius Cavin en Raff Pringuet | productie: Circumstances vzw | coproductie:                          Festival Circolo, DansBrabant, Theater op de Markt-Dommelhof, HET LAB Hasselt, Cirklabo, circ'uit en Miramiro | met steun van: PLAN, Stad Leuven, Grensverleggers/deBuren