Piek

Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, e.a.

Gelukzoekers op Sumatra
vr 10 feb — 20.00
10 feb
20.00
  • 10 feb
    20.00
    Grote zaal

Over de onderbelichte donkere kant van onze koloniale bezetting van Indonesië.  

Na het succes van De Tolk van Java en Lichter dan ik buigen de makers zich opnieuw over de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië. Met haar in die tijd scandaleuze romans Rubber (1931) en Koelie (1932) was Madelon Székely-Lulofs haar tijd ver vooruit. Ze vormen de basis voor Gelukzoekers op Sumatra, dat gaat over een te vaak geromantiseerd verleden. In werkelijkheid laat deze tijd van ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom tot op de dag van vandaag een besmeurd spoor na. 

Gratis inleiding

Voorafgaand aan de voorstelling is er een gratis inleiding. Het begint een uur voor aanvang. We verzoeken je te reserveren voor de inleiding, dit kan verderop in het bestelproces (tegelijk met kaartjes). Ook is het mogelijk om later nog bij te boeken. Maar wacht hiermee niet te lang, want vol=vol.

In de brochure stond een nagesprek vermeld, deze gaat niet door.

Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar zijn geluk beproeven op een plantage in Sumatra. Ook Roeki en Karminah komen er werken, gelokt door mooie beloftes, die al snel een systeem van contractarbeid, uitbuiting en onderdrukking blijken te zijn. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – gaan de rubberprijzen aanvankelijk skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de markt instort, het verval van de plantage onherroepelijk volgt en iedereen bedrogen uitkomt. 

Uitstekende toneelbewerking met gouden greep.

★★★★ Trouw over De tolk van Java

credits

tekst: Madelon Székely-Lulofs | bewerking en regie: Olivier Diepenhorst | spel: Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink en Armand Rosbak