Benji Reid

Storm: Orkater

Gery Mendes - Borboletas
vr 03 feb — 20.30
03 feb
20.30
  • 03 feb
    20.30
    Kleine zaal (vrije zit)

Muzikale reis kriskras door de tijd, doorspekt met Kaapverdiaanse muziek en hiphop. 

Een vader en een zoon. Allebei hebben ze herinneringen. De mooie plaatjes staan op het netvlies, maar daarachter, in de achterkamers van het geheugen, liggen weggedrukte beelden. ‘Borboletas’ is een solo van de uit Kaapverdië afkomstige muzikant en acteur Gery Mendes, over een oorlog die voor de vader een uitvlucht betekende, de mogelijkheid om de armoede en zijn eiland achter zich te laten en ooit als een koning terug te keren.

Stormavond

Als het STORMt in De Lawei dan zijn er professionele makers in huis die wellicht minder bekend zijn, maar die beslist (aanSTORMend) talentvol zijn. Het zijn de theater- en dansmakers van nu.

Na de voorstelling is er een nagesprek.

Voor de zoon is de oorlog iets dat hij denkt te herkennen in zijn vader, in zijn vurige temperament, of juist in zijn stille afwezigheid. Mendes maakt een muzikale reis kriskras door de tijd, langs de liefde, de misère van zijn vaders jeugd en hoe deze als dienstplichtig militair vocht voor een regime dat zijn volk onderdrukte. Een verhaal dat hij vertelt met Kaapverdiaanse morna, funana en batuku, opzwepende West-Afrikaanse feestmuziek en hiphop, en dat uitmondt in de vraag: was mijn vader een held of een verrader?  

credits

concept, spel, tekst en muziek: Gery Mendes | regie: Benji Reid | tekstadvies: Maarten van Hinte | decor: Zico Lopes