Benjaming Ealovega

NNO

Orthel, Skrjabin en Franck
do 17 mrt — 20.00
17 mrt
20.00
  • 17 mrt
    20.00
    Grote zaal

Nederlandse schilders, schrijvers en architecten zijn beroemder geworden dan de componisten, vaak onterecht. Leon Orthel zou je vaker willen horen. In de vorige eeuw vonden sommigen zijn prikkelende muziek niet modern genoeg, maar in de oren van nu klinkt die vooral tijdloos en prachtig voor orkest geschreven.

Alexander Skrjabin beschouwde zichzelf als een mystiek componist, had kosmische visioenen en werd uiteindelijk stapelgek, maar het vroege Pianoconcert is nog een smeuïg staaltje Russische romantiek - al zitten er genoeg passages in die je ´vreemd´ kunt noemen. Pianosolist Barry Douglas, gespecialiseerd in romantisch repertoire, is een ideale vertolker.

Veel Franse symfonieën zijn er niet, maar toen de Frans-Belgische César Franck er eentje schreef was het raak. Zijn Symfonie was een verademing in de tijd dat muziek ergens over moest gaan of iets moest uitbeelden. Dit is ´gewoon´ een glorieus stuk muziek zonder meer, van een componist met een onuitputtelijk melodiegevoel. 

Dirigent: James Judd
Piano: Barry Douglas

Benjaming Ealovega

Koop gerust je kaartje, want mocht een voorstelling onverhoopt niet doorgaan krijg je altijd geld retour of digitaal De Lawei tegoed.